Mérgező tápszer nem először
Az elmúlt napokban nagy vihart kavart a Kínában előállított tápszer szennyezettsége. A híradások továbbmennek, és keresik a mérgező melamin útját más élelmiszerekben is.
Mi is továbbmegyünk, és keressük a mérgező vagy szennyezett tápszereket.
 
A tápszerek NEM steril termékek 
A tápszer egy olyan, legtöbbször tehéntejből vagy más alapanyagból, nagyüzemi módszerekkel előállított anyag, ami sokrétű gyártási folyamaton, dúsításon és átalakításon megy keresztül. A gyártás folyamán ez a por alakú anyag szennyeződhet ártalmas baktériumokkal, radioaktív anyagokkal, vegyi anyagokkal, idegen testekkel. A folyékony tápszerhez szükséges víz hozzáadása újabb szennyeződést okozhat.

Az anyatej ezzel szemben élő anyag, a kisbaba szükségleteinek megfelelően, folyamatosan változik az összetétele — egy szoptatáson belül, napszakonként, évszakonként és a kisbaba életritmusát, változó igényeit követve is. Fertőzés esetén az anya szervezete antitesteket termel, hogy a gyermeket megvédje a kórokozóktól.

Az Egészségügyi Világszervezet ajánlása szerint a csecsemők az élet első hat hónapjában kizárólag anyatejet kapjanak, majd ezután megfelelő tápanyagtartalmú, biztonságos kiegészítő táplálás kezdődjék helyben termett nyersanyagok és helyi élelmiszerek biztonságos és megfelelő mennyiségének bevezetésével, míg a szoptatás a gyermek két éves koráig vagy akár azon túl is folytatódjon. Anyatej hiányában a megfelelő táplálék az idegen női tej, ennek hiányában pedig a  csecsemőknek készült tápszer.

Példák a tápszerek szennyezettségére a teljesség igénye nélkül
2008 – melaminnal fertőzött tápszer Kínában több száz gyermek megbetegedését és halálát okozta
2006 – tápszer visszahívás fémdarabkák miatt
2005: Aptamil (Numico/Milupa) Enterobakter sakazakii-val fertőzött tápszer Brazíliában, a terméket 6 hónapra betiltották
2004: : Pregestimil (Mead Johnson) Enterobakter sakazakii-val fertőzött tápszer Franciaországban több csecsemő halálát okozta
2004 – Nestlé Research Centre - Enterobakter sakazakii fertőzöttség kimutatása 4 tápszergyár területén
2005 - Egy ohio-i vállalat visszahív egy tétel csecsemőtápszert, mivel néhány dobozban fekete műanyagdarabokat találtak.
2002-ben Belgiumban egy ötnapos újszülött meghalt, miután Enterobakter sakazakii-val fertőzött tápszert kapott.
1997 — Nagy Britannia: Kivonták a forgalomból a Milumil tápszereket, mivel a széria szalmonellával fertőződött.
1997 — Magyarország: az Egis Gyógyszergyár Robébi B tápszerének egy szériáját szalmonellafertőzés miatt kivonták a forgalomból.
1997 — USA: Hamisítás és egészségtelen előállítási körülmények miatt bevonták a Nestlé Carnation elválasztó tápszerét. 11 317 esetben okozott emésztőszervi megbetegedést.
1996 — USA: Kivonták a forgalomból a Heinz alma-szilva bébiitalt, mert ólomtartalma jóval meghaladta a megengedett mennyiséget.
1994 — Sri Lanka: A vámtisztviselők visszaküldtek egy nagy tétel Lengyelországból származó Nestlé-tejport, radioaktív szennyeződés miatt.
1993 — USA: Kivonták a forgalomból a Nutramigen elnevezésű tápszert, mivel üvegszilánkokat találtak benne.
1993 — USA: A Soyalac tápszer szalmonellafertőzést terjesztett, ezért felfüggesztették a forgalmazását.


Eszter-lánc Anyatejmisszió


Keresés a honlapon
Elérhetőségeink
2008.07.10.

Telefon: +36-20-9527358 hétköznap 9-17 óráig
E-mailcím: csaladvar@gmail.com
www.anyatejmisszio.hu
Cylex Silver Díj
Google Pagerank m�r�s, keresooptimaliz�l�s
Látogatóink száma